Kosten dakisolatie

Veel mensen besluiten over te gaan tot isolerende maatregelen in hun woning. De reden hiervoor is eenvoudig; we betalen teveel aan het energiebedrijf.

Het maandelijkse voorschot wat wordt berekend is vaak nog niet voldoende om de hele factuur te betalen; er komen meer kosten bij kijken dus doorgaans moet je nog bijbetalen wanneer de jaarafrekening komt. Zeker na een strenge winter zal deze bijbetaling behoorlijk hoog zijn. Om die reden zullen isolatiematerialen de enige oplossing zijn om deze uitgavepost te beteugelen.

Prijs/kwaliteit-verhouding isolatiematerialen

Wanneer je naar een winkel gaat om isolatiemateriaal uit te zoeken kies je natuurlijk niet automatisch voor de goedkoopste soort. Je moet immers zeker weten welk isolatiemiddel bij jouw woning past. Je komt er al snel achter dat er een aantal methoden zijn om je dak te isoleren, en sommige materialen zijn nu eenmaal wat duurder. De meest gebruikte isolatiematerialen zijn glaswol en steenwol. Dit zijn materialen die er als deken en als plaat zijn. De dekens zijn doorgaans iets goedkoper als de platen, maar de verwerking ervan is wat bewerkelijker. Platen laten zich eenvoudig tussen de steunbalken in klemmen en beschikken doorgaans over een zogeheten kliksysteem. Hierdoor krijg je direct een mooi sluitend plafond onder je dak. De dekens zal je toch weer met gipsplaat moeten afwerken wat een extra kostenpost met zich meebrengt.

Kostbaardere isolatiemethoden

PUR en PIR zijn beiden verkrijgbaar als isolatieplaat. Het zijn gespoten kunststoffen die zich eenvoudig in je dak laten verwerken. De kostprijs ligt wat hoger dan die van glaswol en rotswol, maar de isolatiewaarde is dan ook hoger. Bovendien hebben deze materialen als voordeel dat vocht van binnenuit of van buitenaf geen grip zal krijgen op je isolatiemateriaal. Ook duurzame isolatiemethoden hebben doorgaans een wat duurder prijskaartje. Je mag dan denken aan schapenwol, cellulose, houtwol, kurk of hennep. Deze isolatiematerialen moeten bovendien door de expert worden aangebracht.